Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Kyudo


O δρόμος του τόξου… Πρόκειται ίσως για την πιο ξεκάθαρη πολεμική τέχνη απ’ όλες. Το ιαπωνικό τόξο, αναπόσπαστο κομμάτι της τέχνης αυτής, στο παρελθόν το χρησιμοποιούσαν για να βρουν τροφή και ν’ αμυνθούν σε περιόδους πολέμου. Το χρησιμοποιούσαν επίσης σε διαγωνισμούς κι εκδηλώσεις δεξιοτήτων.

  Σήμερα το τόξο που χρησιμοποιείται είναι περίπου δύο μέτρα, ενώ οι στόχοι βρίσκονται σε απόσταση 28-60 μέτρων.

 Η αρχική ονομασία της ιαπωνικής τοξοβολίας ήταν  kyujutsu. Από τότε μέχρι σήμερα όμως πολλά άλλαξαν. Το τόξο έπαψε ν’ αποτελεί όπλο και στις μέρες μας,  στο σύγχρονο kyudo, χρησιμοποιείται ως μέσο εκπαίδευσης για μια τέχνη που σου μαθαίνει ν’ αναπτύσσεις τις ηθικές και πνευματικές αξίες.  Δεν είναι τυχαίο ότι η ουσία της τέχνης είναι συνώνυμη, όπως λέγεται, με την αναζήτηση της αλήθειας , την καλοσύνη και την ομορφιά. 

Η Αλήθεια εκφράζεται μέσα απ’ την εκτόξευση του βέλους. Εκεί τρία στοιχεία, της συμπεριφοράς, της κίνησης και της τεχνικής ενώνονται και φτάνουν σε μια κατάσταση απόλυτης αρμονίας. Πραγματική βολή όμως δεν θεωρείται αυτή που θα πετύχει το κέντρο του στόχου, αλλά αυτή που ήδη ήταν κομμάτι του στόχου πριν ακόμα την απελευθέρωσή του.
Η Καλοσύνη περιλαμβάνεται στις αξίες που διδάσκονται κατά την εκπαίδευση. Ευγένεια, συμπόνοια, ηθική και άμυνα όχι επίθεση. Στην τέχνη αυτή η καλοσύνη εκφράζεται μέσα από την καλή συμπεριφορά σε οποιαδήποτε κατάσταση μπορεί να βρεθεί ο τοξοβόλος. Καλός μαχητής λοιπόν μπορεί να θεωρηθεί μόνον εκείνος που θα διατηρήσει τη ψυχραιμία του κυρίως σε καταστάσεις έντονου άγχους και μάχης.  

Η Ομορφιά  ενισχύει τη χαρά για ζωή και τονώνει το πνεύμα.  Στη ιαπωνική τέχνη kyudo, η αλήθεια και η καλοσύνη,  αποτελούν τα χαρακτηριστικά της ομορφιάς. Αυτή όμως μπορεί να βρεθεί και στη χάρη του ιαπωνικού τόξου, στην παραδοσιακή ενδυμασία που φορούν οι τοξοβόλοι αλλά και στην  εκλεπτυσμένη εθιμοτυπία που περιβάλλει την τελετή του kyudo.  
Σήμερα το kyudo είναι ιδιαίτερα δημοφιλές. Διδάσκεται σε σχολές (kyudoho), στα σχολεία και σε πολιτιστικά κέντρα.  

(πηγή: mart-art.gr)




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου